Επιτυχία ολυμπιακών διαστάσεων!
Το μεγαλύτερο ολυμπιακό έργο!

Για το έργο αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα του «Μετακινούμενου Χλοοτάπητα» με την χρήση ειδικών πλαστικών θαλαμίσκων της Αμερικάνικης εταιρείας Greentech. Οι θαλαμίσκοι αυτοί τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Σπάτα (προσομοίωση γηπέδου) και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε αυτούς εξειδικευμένα υποστρώματα στράγγισης και φυτοχώματος, μετά από επιλογή και εργαστηριακό έλεγχο εκατοντάδων δειγμάτων από Ελλάδα και εξωτερικό. Πάνω σε αυτά τοποθετήθηκε ο χλοοτάπητας, ο οποίος πριν την τοποθέτηση του είχε πλυθεί με ένα νέο πρωτοποριακό μηχάνημα που έχει αποκτήσει η Hellasod, ώστε να απαλλαχθεί από το χώμα που συγκρατούσε το ριζικό του σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χλοοτάπητας που χρησιμοποιήθηκε, είναι η νέα θερμόφιλη ποικιλία ΔΙΑΣ, η οποία αναπτύχθηκε μετά από πειραματισμό και καλλιέργεια τριών ετών, έχει απαράμιλλη αντοχή σε ασθένειες, αντίξοες καιρικές συνθήκες και σκληρή χρήση.

Το επιστημονικό προσωπικό της HELLASOD αποτελούμενο από γεωπόνους και ειδικευμένους τεχνίτες, κάποιοι από αυτούς εκπευδεύτηκαν στην Αμερική, ανέλαβαν το δύσκολο έργο της ανάπτυξης και προσεκτικής συντήρησης του χλοοτάπητα.

Η λίπανση έγινε με υπερεξειδικευμένα λιπάσματα που έγιναν εισαγωγή ειδικά για τον σκοπό αυτό από την Αγγλία, ενώ το πότισμα γινόταν κυρίως τις βραδινές ώρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν κατά την διάρκεια της ημέρας. Κουρευτικό μηχάνημα κυλινδρικής κοπής χρησιμοποιήθηκε για το κούρεμα ώστε να μην “τραυματίζεται” το φυτό.

Το έργο αυτό ήταν μια φοβερή πρόκληση για την Hellasod. Η ευθύνη ήταν τεράστια και η παραμικρή απόκλιση θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα. To επιστημονικό προσωπικό παρακολουθούσε καθημερινά την ανάπτυξη και συντήρηση του χλοοτάπητα.

Η συνολική έκταση του χλοοτάπητα στους θαλαμίσκους ήταν περίπου 9.000 m2 (7.000 θαλαμίσκοι) και στο Ολυμπιακό Στάδιο μεταφέρθηκαν περίπου τα 8.000 m2. Οι θαλαμίσκοι έπρεπε να τοποθετηθούν στο Στάδιο αμέσως μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς ο χώρος που θα τοποθετούνταν θα γέμιζε με νερό κατά την τελετή.

Στις 14:00 μμ, μια ημέρα μετά την τελετή έναρξης, και ενώ ακόμα μερικά συνεργεία με εργαζόμενους αποσυναρμολογούσαν ακόμα ότι είχε απομείνει από τα σκηνικά, άρχισαν να φτάνουν από τα Σπάτα τα πρώτα φορτηγά με τους θαλαμίσκους. Τα δρομολόγια για τη μεταφορά των θαλαμίσκων από τα Σπάτα στο Ο.Α.Κ.Α. ξεπέρασαν τα 260!

Από τα φορτηγά οι θαλαμίσκοι μεταφέρονταν στον χώρο διάστρωσης πάνω σε έναν κυλιόμενο ιμάντα, του οποίου η λειτουργία ήταν ζωτικής σημασίας καθώς ταυτόχρονα από την ίδια είσοδο μπαινόβγαιναν φορτηγά, κλάρκ κλπ των άλλων συνεργείων.

Υπήρχε τεράστια πίεση χρόνου ώστε να ολοκληρωθεί το εγχείρημα μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της μεγαλύτερης διοργάνωσης - των Ολυμπιακών Αγώνων Στίβου. Το όλο σκηνικό θύμιζε στρατιωτική επιχείρηση καθώς υπήρχαν αρκετές ομάδες επιφορτισμένες με αυστηρά συγκεκριμένη αρμοδιότητα και εργασία. Οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι ήταν πάρα πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, δούλευαν συντονισμένα, χωρίς σταμάτημα. Έγιναν ελάχιστα διαλείμματα για ξεκούραση και οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους δεν κοιμήθηκαν καθ όλη την διάρκεια της επιχείρησης!

Με το ξεκίνημα των αγώνων όλα ήταν έτοιμα, κι εμείς ήμασταν εκεί για να καμαρώσουμε το επίτευγμά μας - τον αγωνιστικό χώρο του γήπεδου- που συναρμολογήθηκε σαν πάζλ μέσα σε δυόμισι μόνο εικοσιτετράωρα!

Αξιοσημείωτο είναι ότι, τη μελέτη, επιστημονική επίβλεψη και ποιοτικό έλεγχο των υλικών στο παραπάνω πρωτόγνωρο εγχείρημα είχε το Εργαστήριο Ανθοκομίας κ Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Δρ. Π. Νεκτάριο.